2014-01-21

Vintage-sormuksen osto-opas


Viime kesänä kävi niin onnekkaasti, että menimme kihloihin. Ensimmäinen kerta kumpaisellekin. Itselleni myös iso juttu, sillä nuorempana olin melko varma, ettei naimisiin välttämättä tarvitse mennä ikinä ja kihloihinkin vain, jos oikeasti oikeasti sitä haluaa. Mies valitsi sormuksen kotikaupungin yksityisyrittäjän kultasepänliikkeestä. Itse himoitsin entivanhaista ja päädyin tilaamaan sormuksen internetistä. Ajattelin kirjoittaa ylös muutaman vintage-sormuksen ostoon liittyvän vinkin, jos joku siellä ruudun takana pohtii vanhemman sormuksen ostoa nettikaupasta.

Pidän tavaroista, joilla on jokin tarina. Siksi second hand -kihlasormus tuntui luonnolliselta vaihtoehdolta. Oma sormusmakuni ei ilmeisesti käy yhteen nykypäivän sormusmallien kanssa, niin monet rinkulat tuli katsastettua ja hylättyä kultasepänliikkeessä. Olin ehkä hieman pettynyt siihen, kuinka moderneja ja linjakkaita tämän päivän sormukset ovat. Kyllähän nyt jotain pitäisi saada, kiviä, kiemuroita, asetti, edes hieman kaiverrusta, kultasepän taidonnäyte, jotain. Kun sormusta nyt on tullut luvattua pitää koko loppu elämän ajan..


Suuntasin etsintäretket nettiin. Todellinen vintage-korujen aarreaitta löytyy Etsystä, jossa useat yksityiset kauppiaat myyvät vanhoja sormuksia laajalla hintahaitarilla. On kultaa, valkokultaa ja platinaa, timantteja, kaiverruksia, art decoa ja eternity-sormuksia. Etsyn kaksi lempikauppaani ovat lontoolainen Addy's Vintage ja san franciscolainen Gold Adore, jotka ovat erikoistuneet antiikki- ja vintage-kihlasormuksien ja -korujen myyntiin. Tämä blogimerkintä on tehty yhteistyössä näiden kahden kaupan kanssa ja omistajien suostumuksella saan käyttää heidän kuviaan tässä postissa. Jee!

Vintage-sormusten metsästys on yksityisyrittäjän kohdalla melkoinen seikkailu ja kuulostaa ainakin sanoiksi puettuna ehdottomasti meikeläisen unelmatyöltä. Sormuksia etsitään erilaisilta antiikki,-vintage- ja vanhan tavaran -markkinoilta, panttilainaamoista, huutokaupoista ja toisinaan suoraan myyntiaikeissa olevalta perheeltä. Oston jälkeen koru viedään arvioitavaksi, puhdistetaan, valokuvataan ja asetetaan myyntiin.


Sormuksen sisältämät materiaalit, kivien aitouden ja karaattimäärän todentaa kultaseppä. Esimerkiksi Addy's -kaupan Erin käyttää brittiläistä Safeguard yritystä korujen arviointiin, jolloin ulkopuolinen kultaseppä, joka ei hyödy korun myynnistä, määrittää korun hinnan. GoldAdoren Gillian sitä vastoin on itse paitsi korukauppias myös gemmologi, joten hän on itse vastuussa korujen autettisuudesta ja voi toimittaa aitoustodistuksen ostajalle tämän näin halutessa.

Ostajan näkökulmasta sormuksen aitoustodistuksen saaminen on tietenkin tärkeää, mutta tässä piilee pienoinen dilemma. Arvioinnin teetättäminen maksaa jo jonkin verran, jonka lisäksi arviointitodistus kasvattaisi itse sormuksen hintaa huomattavasti. Eurooppalaisten vihkisormusmaku, joka Etsy-ostajien keskuudessa pyörii keskimäärin noin 600 euron paikkeilla, kun on esimerkiksi amerikkalaisten kanssasisarien sormusmakuun verrattuna kovin paljon vaatimattomampi. Arviointitodistuksen teetättämisen lisätuoma 15 - 20% hinnankasvu ei ole tällöin kovin hyvässä balanssissa koko sormuksen hintaa katsottuna.

Myyjien sivuillaan mainitsemat karaattimäärät ja materiaalit voidaan arvioida kotimaassa oman kylän kultasepällä, jos tahtoo varmistua asiasta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että arviot sormuksen kokonaishinnasta vaihtelevat riippuen lausunnonantajasta. Merkkiliike voi myydä sormuksen kallimmalla kuin esimerkiksi internetissä toimiva yksityinen kauppias. Ei siis pidä säikähtää, jos arviot sormuksen hinnasta vaihtelevat. Nyrkkisääntöjä voitaisiin kuitenkin todeta, että mitä kalliimpi sormus ja/tai suurempi kivi, sitä tarkemmin kannattaa miettiä aitoustodistuksen teettämistä.



Nyt kun kihlajaisista on päästy, olen siirtynyt haaveilemaan hamassa tulevaisuudessa ostettavasta vihkisormuksesta. Gillianilla on pöyristyttävän kaunis kokoelma sormuksia, joista olen useampaa himoinnut epäpyhällä kaipuulla. Olen iskenyt silmäni jenkkilässä suosittuun neliömäiseen asettiin, joka saa kiven kun kiven näyttämään isommalta. Tässä mallissa on sitä jotain, hitunen pömpöösiä asennetta, tässä minä olen, mutta tyylikkäällä, vanhan maailman malliin toteutetulla otteella. Voin kuvitella jonkun hienostorouvan esittelevän näitä sormuksia ystävilleen hercule poirotmaisessa miljöössä.

Vintage-sormuksia selaillessa olen huomannut miettiväni, kuinka erilaisia ja kauniita malleja sormus-sepät ovat vuosikymmeniä sitten osanneet luoda. Pidän erityisesti valkokultaisista kokokaiverretuista sormuksista, jotka ovat kauniita, mutta eivät liian prameita. Miksei tämänkaltaisia kaiverrettuja sormuksia enää tehdä vai onko tämä tekniikka jo painunut unohduksiin? Vai olenko ainut, joka haluaa omaan sormukseensa hieman kaiverrusta myös pintaan eikä vain sisäkaarelle, kai nyt joku muukin..?



Muistilista sormusostoksia varten:

- "Wedding band" vai "engagement ring". Erityisesti jenkkilässä kihlasormus on usein järisyttävä dimangi ja muutenkin näyttävämpi tapaus, kun vihkisormus taas on ohuempi ja simppelimpi, usein eternity ring tai vastaava. Kannattaa siis kihloja etsiessä suunnata wedding band -osastolle ja vihkisormusta katsastaessa taas toisinpäin.

- Sormuksen koko. Ostohaaveilut kannattaa aloittaa selvittämällä ensin mikä on vintage-yksilön koko. Riippuen sormuksen mallista, sormusta voidaan yleensä pienentää, joko 1-2 kokoa, joskus enemmän. Kannattaa siis ostovaiheessa jo kysyä vaikka myyjältä voiko sormusta muuntaa omaan kokoosi sopivaksi. Suurentaminenkin on mahdollista joissain tapauksissa, mutta ymmärtämäni mukaan ei kovin montaa kokoa ylöspäin. Sormuskoot vaihtelevat maittain, taulukko muunnoksia varten löytyy esimerkiksi täältä. Jos et tiedä itsellesi sopivan sormuksen kokoa, kannattaa käydä kultasepän liikkeessä kokeilemassa erikokoisia sormuksia.

- Vintage vai vintagemallinen. Omaa sormusta ostaessani eksyin Etsyn handmade-osastolle aivan huomaamattani ja melkein päädyin ostamaan vintagemallisen, en siis vanhaa vaan disainiltaan vanhanmallin mukaisen, sormuksen. Kannattaa siis tarkastaa, ettei vahingossa ole tilaamassa uutta sormusta vanhalla twistillä, jos tavoitteena on erityisesti löytää omakseen vintage-kappale.

- Vintage on vanha. Se tarkoittaa, että joku on käyttänyt sormusta vuosikymmeniä, älä siis pelästy kulumaa tai kolhuja. Usein kannattaa syynätä kuvat läpi tarkoin tai kysyä myyjältä, onko sormuksessa huomattavaa kulumaa esim. kaiverruksessa. Sormessa olevan sormuksen pieniä kolhuja ei kukaan kuitenkaan näe.

- Kauppias. Ennen ostoa kannattaa tutustua myyjän tietoihin. Kuinka paljon ja millaista palautetta myyjä on aikaisemmin saanut? Mitkä ovat oston ehdot, miten pitkä palautusaika korulla on? Toimitusaika vaihtelee tietenkin maittain, valmistaudu pitkään ja puuduttavaan odotukseen ennen postipaketin saapumista (muistan tämän niin elävästi).

- Karraatit ja hionnat sun muut. Kun olet lukenut sormuksen materiaalitiedot, timanttien karaattilukemat ja kirkkausasteet, katsele kuvaa ja mieti onko tässä nyt sinun sormuksesi vai jonkun muun. Kuka maallikko oikeastaan ymmärtää kivien sävyistä mitään, parhaiten osaamme sanoa miellyttääkö tietyn sormuksen ulkonäkö ja mimmonen fiilis mistäkin rinkulasta tulee. Ei siis kannata jämähtää vertailemaan eri sormuksien karaattimääriä, vaan pitää silmällä niin ulkonäköasioita kuin hintaakin.

- Nopeus on valttia. Sormukset menevät kaupan melko nopeasti, varaa suosikkisi, jos vakavissasi harkitset ostamista.


First 3 photos by Addy's Vintage, last 4 photos by GoldAdore.

Addy's kaupan omistaa ällistyttävän avulias ja kiva Erin, jolta ostin oman kihlasormukseni viime keväänä, joten voin henkilökohtaisesti suositella häntä erittäin lämpimin sanankäänteinerittäin. GoldAdore taas näyttäisi olevan tulevan vihkisormuksen kotipaikka. Myyjät ovat Etsyssä olleet ystävällisiä ja avuliaita, joten heiltä kysymällä varmasti ratkeaa pulma jos toinenkin.

Rrromantiikkaa rrromantiikkaa ja iloisia hetkiä koruostoksiin!

*

Thank you Erin from Addy's Vintage & Gillian from GoldAdore for this most enjoyable collaboration and the permission to use your photos in this post. Kiitos!

ETA: Briefly in English. 

Buying a vintage ring online. Things to remember:

- Wedding band or engagement ring. When browsing vintage jewelry shops for example in Etsy it's useful to bear in mind that wedding bands are usually more modest than engagement rings. So if you're looking for modest engagement ring you can try out the wedding band section. 

- The size of the ring. Before you start to daydream of certain ring make sure to sort out what it the size of the ring. Depending on design some rings can be re-sized but make sure to ask your shop keeper if it's possible before buying. If you're not sure what is your ring size you can go to a local jewelry store to try out different sizes. To convert ring sizes try this conversion chart

- Vintage or vintage design. In Etsy there are beautiful rings in both handmade and vintage section. Make sure you're not about to purchase handmade ring with vintage design if you specifically want to own a vintage piece. It's easy to mix them up, I'm speaking from experience!

- Vintage means old. That means someone used the ring for years before you so the ring might be worn, don't get scared. Look through the pictures closely and ask from the shop keeper if there are visible dents in the ring or if the engraving is worn. When the ring is in your finger you usually can't see small flaws.

- The shop keeper. If you have doubts about buying ring online make sure to go through all the information of the shop and the shop keeper. How much and what kind of feedback the shop has received? What are the shop policies and time limits of the purchase?

- Carats and grindings. It's easy to get distracted by material information, quality of the stones, carats and grindings and start to compare different rings to each other. Forget the material info for a second and just ask yourself: Is this my ring? and make the final decision based on whether the overall design and the price tag suit your taste and your wallet.

- Be fast. Some models are quite popular and sell quickly. Reserve your favorite if you seriously consider of buying.


All in all I recommend asking the shop keeper if there is something troubling you. I've always received very good and helpful service in Etsy. 

Buy vintage. Vintage has a story to tell.

7 kommenttia:

  1. MotherGoose22.1.14

    Hyvä kirjoitus Laura!

    VastaaPoista
  2. Asiaa toveri! Mitäpä sitä suotta kipuilemaan kultasepänliikkeiden perustylsän valikoiman kanssa kun kauniita sormuksia on mualima pullollaan, mutta eipä monelle varmaan tulis mieleenkään tämmöinen vaihtoehto. Se on hyvä kun joku menee edeltä ja testaa tämmösiä juttuja, siitä on muille hirmuisesti apua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos, etujoukoissa uutta kokeilemaan vaan.:D

      Poista
  3. Hyvä kirjoitus. Sori jos luki jossain tekstin keskellä, mutta entä toimitukset San Franciscosta? Jääpi tulliin tuollaiset?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, voi olla että paketti jää tullin haaviin ja siitä pitää vielä maksaa verot. Tullin kiinnostuminen riippuu myös siitä miten arvokkaaksi paketin lähettäjä tuotteen merkitsee lähetystietoihin.

      Poista
    2. Kyllä, voi olla että paketti jää tullin haaviin ja siitä pitää vielä maksaa verot. Tullin kiinnostuminen riippuu myös siitä miten arvokkaaksi paketin lähettäjä tuotteen merkitsee lähetystietoihin.

      Poista

Mitä se sanoo?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...